Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014

Έκθεση Σοφίας Βάρη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο !


Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή παρουσιάζει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο νησί της Άνδρου ένα αφιέρωμα στο έργο της Σοφίας Βάρη...

Η Σοφία Βάρη, Ελληνίδα στην καταγωγή με πολυπολιτισμική όμως εικαστική παιδεία και διεθνή καλλιτεχνική παρουσία από παραστατική ζωγράφος στα πρώτα της βήματα, στράφηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 στην γλυπτική όπου και διακρίθηκε. 
Χωρίς να ενταχθεί σε σχολές σκέψεις και κινήματα καλλιτεχνικά, απεξαρτημένη από παγιωμένες αντιλήψεις, αναζήτησε με τόλμη και πάθος τα δικά της πρότυπα αναφορών που συνέβαλαν στην διάπλαση του δικού της μορφικού και εικονογραφικού κόσμου. Το αφιέρωμα εκτός από γλυπτά όλων των κατηγοριών και μεγεθών τα οποία αποτελoύν τον άξονα της έκθεσης, περιλαμβάνει επίσης σχέδια, ακουαρέλλες, ελαιογραφίες, ανάγλυφα και κολλάζ καθώς και αντικείμενα μικρογλυπτικής...Σκοπός του αφιερώματος είναι να αναδειχθούν οι πολλαπλές εικονοποιητικές μεταλλάξεις τις οποίες επινοεί ευρηματικά με την δύναμη της φαντασίας της και αποδίδει με ταλέντο και με μια πρωτότυπη και ιδιόμορφη διαλεκτική με τη φόρμα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Σοφία Βάρη γεννήθηκε στη Βάρη Αττικής, το 1940. Τις εγκύκλιες σπουδές τις πραγματοποίησε στην Ελβετία, την Αθήνα και το Λονδίνο. Με την τέχνη άρχισε να ασχολείται από το 1958 φοιτώντας στην Ecole des Beaux – Arts του Παρισιού. 
Μετά το γάμο της το 1960 και την γέννηση της κόρης της Ιλεάνας το 1962 εγκαθίσταται στο Παρίσι. Στο Παρίσι συχνάζει στα εργαστήρια των Edouard Mac Avoy και Jean Soubervie και το 1970 οργανώνει το πρώτο δικό της εργαστήριο. Το 1978 μεταφέρει το εργαστήριό της στην γνωστή συνοικία των καλλιτεχνών το γνωστό Montparnasse και αρχίζει να ασχολείται με την γλυπτική. Τον ίδιο χρόνο γνωρίζεται με τον Fernando Botero με τον οποίο έκτοτε μοιράζεται τη ζωή της μεταξύ Παρισιού, Πιετρασάντα, Μόντε Κάρλο, Νέας Υόρκης και Κολομβίας.
Από το 1978 έως και το 1990 πειραματίζεται με διάφορες τεχνικές και παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής.Το 1988, δημιουργεί για πρώτη φορά κοσμήματα – έργα μικρογλυπτικής. Από την αρχή της δεκαετίας ’90 ασχολείται συστηματικά με γλυπτική μεγάλων διαστάσεων. Από το 1993 ταξιδεύει πολύ συχνά στο Μεξικό μελετώντας τη γλυπτική των Μάγια και των Ολμέκων. Το 1999 εκδίδεται μονογραφία της από τον εκδοτικό οίκο Ritsoli, η οποία κυκλοφόρησε στην Αμερική, στην Ιταλία, σ τη Γαλλία και την Ισπανία. Γλυπτά της μνημειακών διαστάσεων τοποθετήθηκαν στην Αθήνα – Πλατεία Κοτζιά, Φλωρεντία – Palazzo Vecchio/Piazza della Signoria, Παρίσι – Saint Germaine des Pres, Ρώμη – Piazza Esedra, Τενερίφη, Μόντε Κάρλο – Gardens of Boulingrins, Πεκίνο – Ναός του Κομφούκιου, Μαδρίτη –Paseo de la Castellana, Κολομβία – Cartagena de Indias, Πιετρασάντα – Piazza del Duomo. Μεγάλες εκθέσεις της έχουν πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στη Ρώμη, στην Αθήνα, στην Μαδρίτη, στη Βαρκελώνη, στην Λισαβόνα, στην Κωνσταντινούπολη, στο Πεκίνο, στην Κολομβία, στη Κουάλα Λουμπούρ και αλλού. Την έκδοση του συνοδευτικού καταλόγου ανέλαβε ο εκδοτικός οίκος SKIRA. Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιουνίου – 28 Σεπτεμβρίου 2014
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00, Τρίτη κλειστά