Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014

Εικαστική έκθεση του Μιχαήλ Ρωμανού στην Μύκονο !


Σε 4 κεντρικά σημεία της Μυκόνου τα έργα του Μιχαήλ Ρωμανού. Μία πρωτότυπη εικαστική έκθεση λαμβάνει χώρα έως τα τέλη του Αυγούστου, παρουσιάζοντας σε κεντρικά σημεία της χώρας της Μυκόνου με την υποστήριξη και τη συνεργασία της ΚΔΕΠΠΑΜ και της Ιταλικής εταιρείας REALIZE, την ενότητα έργων τέχνης του διακεκριμένου εικαστικού καλλιτέχνη και επιμελητή εκθέσεων Μιχαήλ Ρωμανού, η οποία εμπνέεται από τη μοναδική ομορφιά της εκκλησιάς της Παναγιάς της Παραπορτιανής !

Η συγκεκριμένη εκκλησιά, έχει σταθεί μοναδική πηγή έμπνευσης για τον βραβευμένο καλλιτέχνη από τον Όμιλο Τεχνών της UNESCO και από την HELEXPO της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ο οποίος εμπνέεται από την ομορφιά της αρχιτεκτονικής της και αποτυπώνει με χρώματα στους καμβάδες του, την αύρα και την ιδιαίτερη αισθητική της, που τον έχει συγκινήσει.
Το πρωτότυπο αυτό εικαστικό project χαράσσει μία διαδρομή τέχνης μέσα στη χώρα της Μυκόνου και προσκαλεί φιλότεχνους και μη, να ανακαλύψουν τα ιδιαίτερα έργα τέχνης του καλλιτέχνη, που έχουν τοποθετηθεί και φιλοξενούνται, σε κομβικά σημεία, από την περιοχή του Κάστρου όπου βρίσκεται η εκκλησιά της Παναγιάς, το παλαιό λιμάνι έως και την περιοχή της Φάμπρικας...


Τα έργα επιμελώς τακτοποιημένα στους χώρους φιλοξενίας τους, αποτελούν στο σύνολο τους μία ιδιαίτερη εικαστική έκθεση. Έτσι δημιουργείται ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ του κοινού και της τέχνης καθώς υπάρχει μία αέναη συμφωνία με τα εκθέματα, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Μυκόνου, την υπέροχη εκκλησιά.

Εκτός από τα έργα που θα τοποθετηθούν καθ όλη τη διάρκεια του project σε επιλεγμένα σημεία της χώρας, η λίστα αυτών θα ανακοινωθεί προσεχώς, μικρές ενότητες έργων φιλοξενούνται στο Ξενοδοχειακό συγκρότημα LETO, στο Δημοτικό Κήπο Μελετόπουλου, στο φουαγέ της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ) καθώς και στην Βιβλιοθήκη Παναγιώτη Κουσαθανά, όπου το κοινό μπορεί να επισκεφτεί στις ώρες λειτουργίας των εκάστοτε χώρων.

Η εκκλησιά της Παναγιάς της Παραπορτιανής που αποτελεί ουσιαστικά σύμπλεγμα πέντε μικρότερων εκκλησιών που ενώνονται σε ένα μεγάλο ιδιαίτερο οικοδόμημα, είναι ένα θαυμάσιο έργο τέχνης της λαϊκής Μυκονιάτικης αρχιτεκτονικής, γεγονός που έχει εμπνεύσει τον γνωστό καλλιτέχνη και έχει γίνει η "Μούσα" του, στην τελευταία εικαστική δουλειά του !

Ο Μιχαήλ Ρωμανός ταξιδεύει τακτικά στην Μύκονο, που ασκεί "μεγάλη επιρροή" επάνω του, όπως ο ίδιος αναφέρει και απαθανατίζει την εκκλησιά, πότε με το φακό της φωτογραφικής μηχανής, πότε με τα πινέλα του, φίλος της Μυκόνου έχει αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με το νησί, αφού το επισκέπτεται -πάνω από είκοσι χρόνια - ανελλιπώς, με διάφορες αφορμές, συνδυάζοντας πάντοτε την τέχνη με την παραμονή του, ενώ έχει διοργανώσει πάνω από δέκα εκθέσεις τα τελευταία χρόνια, με πιο πρόσφατη την έκθεση "Δρώμενα Τέχνης" που έλαβε χώρα στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου, τον Ιούλιο του 2012, σημειώνοντας πολύ μεγάλη επιτυχία !
​​​​
ΚΔΕΠΠΑΜ - Φουαγέ Δημοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου
Δημοτικός Κήπος Μελετόπουλου
LΕTO HOTEL
Βιβλιοθήκη Παναγιώτη Κουσαθανά - Δημοτική Στέγη Μελέτης Πολιτισμού & Παράδοσης


Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

O Μιχαήλ Ρωμανός είναι εικαστικός, επιμελητής εκθέσεων, ιστορικός της ενδυματολογίας και μουσειολόγος.
Στο ενεργητικό του έχει σημαντικές εικαστικές εκθέσεις υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού καθώς και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Έχει επιμεληθεί την ετήσια έκθεση για την Ειρήνη του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, ενώ εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε για σειρά ετών τη σπονδυλωτή έκθεση των "Δρώμενων Τέχνης" με τη συνεργασία των Δήμων της Αθήνας και του Πειραιά.
Το καλοκαίρι του 2012 με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, συμμετείχε σε έκθεση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε για πέντε συνεχή μήνες στο Μουσείο του Καλλιμάρμαρου Σταδίου, με έργο του που έθιγε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα !
Η έκθεση αυτή στάθηκε η αφορμή για να ασχοληθεί ενεργά με το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών, διοργανώνοντας εκθέσεις με κεντρικό άξονα το αίτημα της επιστροφής και δημοσιεύοντας άρθρα του με σκοπό την ευαισθητοποίηση φιλότεχνων και μη, ως προς το σκοπό αυτό.

Toν Ιούνιο του 2014 παρουσίασε την πρώτη ολοκληρωμένη ατομική έκθεση με θέμα "Ιππείς-Δυτική Ζωφόρος Παρθενώνα" στην Πινακοθήκη του Πειραιά αφιερωμένη στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.